Echolink op GM300

Ik heb een hele tijd geleden een Motorola GM300
van Ronald PE2KMV gekregen
ten behoeve van Echolink.
Helaas heeft deze transceiver
een kanaalraster van 25 kHz (10W),
en dus niet bruikbaar
voor deze toepassing.
Daarom had ik als tussenoplossing een GM360 in gebruik.
Twee weken terug heb ik van Dominique ON7UZ een GM300 gekregen.
Deze blijkt het 12.5 kHz raster te hebben (25W), en de keuze was snel gemaakt.
Het programmeren van de transceiver heeft even wat tijd gekost,
vooral ook hoe de accessoire connector te programmeren
(Ik wilde de programmering ‘universeel’ houden zodat ik met minimale inspanningen
de transceiver kan omruilen met een andere zonder telkens de accessoire connector
te moeten aanpassen).
Nadat alles was geprogrammeerd en aangesloten heb ik het geluidsniveau van de
geluidskaart moeten aanpassen.
Zowel het inkomende als het uitgaande audio moest een stuk harder worden gezet.
Na een eerste test leek alles te werken.
Toen ik echter een kilometer van de node verwijderd was,
bleek dat echolink wel op DTMF en met selcall reageert,
maar dat audio niet werd doorgelaten.
Omdat echolink (svxlink) softwarematig de subtoon afhandelt,
had ik het vermoeden dat de GM300 ergens het audio signaal filtert.
Na op internet te hebben gezocht bleek dit inderdaad het geval.
De GM300 filtert al het audio beneden 300Hz weg.
Dus ik heb nog even wat werk gehad om het audio filter uit te schakelen.
Hierna heb ik svxlink opnieuw afgeregeld, en werkt alles weer als vanouds,
maar dan nu met een GM300 in plaats van een GM360.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *